A születési mátrix hatása az életciklusokra

A SZÜLETÉSI MÁTRIX HATÁSA AZ ÉLETCIKLUSOKRA

Az életünk ciklusainak feladatait a születési mátrixunk mintái alapján oldjuk meg.

Életünknek abban a szakaszában, amikor megtanulunk örülni a változásnak, elfogadni az embereket olyannak, amilyenek, megtanulunk örülni az életnek, aktiválódnak bennünk a születési szakaszunkból a levegőre kerülés emlékei.

Fáj a megszületés utáni pillanatokban az első levegővétel, az erős fény, a hirtelen kiegyenesített gerinc, a szemcsepp, és hideg van, legalább 14 fokkal hidegebb, mint odabent.

Ha a Leboyer-féle szelíd születés szellemében kezelik az újszülöttet, és még mosdatás-kezelés előtt bebugyolálva odaadják az anyjának, ráfektetik a hasára, akkor látjuk, hogy a gyerek – bár még nem lát rendesen – azonnal megpróbálja felvenni vele a kapcsolatot. És ha megtalálja, anyja tudja fogadni, akkor sikerül az első életbevágó találkozás. A családállítás egyik kulcsfogalma az „odafele való mozgás”, ami az életet adó szülője felé húzza a gyereket – ez ennek a húzásnak az első megnyilvánulása.

Ám akiknek nem sikerült komplikációk nélkül megszületniük, ennél sokkal több jut a nehéz élményekből. És az a tapasztalat, hogy a nehéz átlépés élménye az új fázisban – az életben – való működésmódjukra is erősen kihat. Számos panasz mögött, amivel akár pszichoterápiába, akár családállításra érkezik valaki, a születés alatt és után elszenvedett feldolgozatlan traumák állhatnak. Nézzük, milyen panaszok hátterében állhat ez az első élmény:

– Ha valakinek kötődési problémái vannak, azaz nem tud szoros intim kapcsolatot kialakítani vagy megtartani.

– Ha valaki fél a gyerekvállalástól. Az is gyakori, hogy még ha nem is tudatos ez a félelem, ahányszor abba a fázisba ér a párkapcsolat, hogy az élet tovább adása szóba jön, a téma szempontjából érintett fél kilép – így akadályozva meg, hogy a traumatikus élményeket most egy másik szerepben ugyan, de ismét át kelljen élnie.

– Ugyanez állhat a hátterében azoknak a meddőségeknek is, amelyeknek semmilyen szervi oka nincs.

– A születés körüli traumák állhatnak a bezárt helyzetekben átélt félelmek és pánikreakciók mögött is. – A szervi okok nélkül fennálló légzéssel kapcsolatos problémák, köhögések hátterében is az első fuldoklás élményeit kereshetjük.

– Sokszor az újtól, illetve nem teljesen biztonságos helyzetektől való félelmek is annak az első élményeknek tulajdoníthatók, melyek fényében az anyaméhen kívüli világ nem biztonságos.

– A szülő-gyerek, főleg az anya-gyerek kapcsolat zavara, melyet az anya és a gyerek is megél, gyakran köszönhető az első közös negatív élményeknek. Ilyenkor mindkét fél szenved, segítség nélkül mégsem tudnak túllépni a negatív élmények következményein.

– A párkapcsolati zavarok, és ezen belül is főleg a szex vonatkozásában megélt nehézségek is idetartoznak.

Egyszóval az első nehéz élmények az élet majdnem minden területére kihatnak, így hogy sikerül-e később feldolgozni, illetve élményszinten korrigálni azokat, vagy sem, kulcsfontosságú kérdés.

Forrás: dr. Komin Vlagyimir és dr. Pusztai Ildikó