A lélek sötét éjszakája

A LÉLEK SÖTÉT ÉJSZAKÁJA

A spirituális irodalomból „a lélek sötét éjszakája” néven ismerjük a sötétség és végső kétségbeesés e mindent szétzúzó élményét. Ami még a születési csatornán való áthaladás emlékét idézi.

A lélek sötét éjszakájának elképzelése Keresztes Szent Jánostól származik. Írásai 1547-ben keletkeztek, amikor a hite miatt az inkvizíció várbörtönbe záratta. Cellája sötétjében csak Isten maradt neki. Mára a kollektív tudatosság fősodrába került az az elképzelése, hogy az egyént hatalmas szenvedés és nélkülözés, valamint a magasabb tudatosság elérése viszi közelebb Istenhez.

A lélek sötét éjszakájának élménye baljósan hangzik. Mégis sok spirituális indíttatású intuitív ember tapasztalja ezt a jelenséget a magasabb tudatosság felé vezető úton. A sötét éjszakát egyfajta jutalomként az önmaguk valódi természetének megtalálása miatt érzett mélységes öröm követi.

A sötét éjszakán áthaladó ember számára a szenvedés végtelennek tűnik. Ez a fény és a remény tartós és mély hiánya. Az ember mélységesen egyedül érzi magát. Az életében hatalmas nehézségeket tapasztal, és a legnagyobb félelmeivel kell szembenéznie. Némelyek maguk teremtik meg ezeket a nagy nehézségeket, mert a spirituális növekedésnek csak ezt az útját ismerik.

Dr. Stanislav Grof

Milyen tünetei vannak?

 1. Zavarodott vagy, mert úgy érzed, hogy “boldognak kellene lenned”.

Ez a helyzet a lélek sötét éjszakájával – általában éppen abban a pillanatban merül fel, amikor minden okod megvan arra, hogy boldog legyél. Véget érnek az illúzióid arról, hogy mi számít igazán. Az a részed haldoklik, amely a külső világtól várja a boldogságot. Ha ez véget ér, elkezdheted megtenni azokat a dolgokat, amelyek egésszé és igazán boldoggá tesznek.

 1. Elkezdődnek a tisztulási folyamatok

Néhány ember számára ez egy tényleges tisztulási folyamati ideje, mikor fizikai és lelki változásokon mehetnek keresztül. Egyesek eleinte kellemetlen fizikai tüneteket tapasztalhatnak, mások az egészséges életmód hívei lesznek, míg megint mások befelé fordulnak.

 1. „Megragadtál” vagy elveszettnek érzed magad

Ez az úgy érzed „megragadtál” akkor jelentkezik, amikor kezdjük felismerni az összes korlátot, amelyet magunkra szabtunk. Az elveszett érzés csak azt jelenti, hogy már nem a saját magad által kitalált forgatókönyv szerint élsz – egy teljesen új életmód és egy teljesen új élet felé nyitsz… ne aggódj, jó úton vagy!

 1. Már nem akarod lenyűgözni az embereket és jó kapcsolatot ápolni velük

Ha megpróbálod lenyűgözni az embereket, mindig üresnek érzed magad. Ez egy nagyon átfogó mechanizmus, amelyet az ego használ, hogy megnyugtassa önmagát, amikor felmerül a félelem attól, hogy egy másik ember olyannak lássa, amilyen. Te viszont már nem akarsz megfelelni másoknak és nagy társasági életre sem vágysz.

 1. Kezdesz rezonálni a keleti filozófiákkal és szellemiséggel

Szeretnéd megismerni önmagadat és megtanulni, hogyan használd az elmédet, és hogyan ébredjen fel saját képességeidre illetve miként lehetsz mások segítségére.

 1. Véletlenszerű, intenzív emlékeid és álmaid vannak a korábbi partnereidről, elfeledett gyermekkori tapasztalatokról stb.

Ez azért van, mert az ezekhez az élményekhez kapcsolódó összes érzelem a felszínen pezseg. Az energia, amelyet mindezidáig figyelmen kívül hagytál, kezd szétszóródni, és kezdi magát megnyitni a tudatalatti elméd azon részei felé, amelyekről „megfeledkeztél”. Minden, amit korábban elnyomtál, ami még nincs lezárva, most a felszínre jön.

 1. Gyökeresen átgondolod a siker fogalmát

Már nem vágysz a hírnévre, a gazdagságra. Már nem akarod ezekkel csillapítani a félelmedet vagy a bizonytalanságot a saját értéktelenségeddel kapcsolatban. Nem akarsz ezek által felvágni mások előtt. Megvilágosodsz az igazi értékekkel kapcsolatban.

 1. Újra felfedezed belső gyermekedet

Olyasmit akarsz csinálni, amit egykor nagyon szerettél és feladtál  – például játékot vagy művészeti formát -, vagy akár csak szeretnéd kicsit bolondosnak érezni magad újra. Engedd, hogy visszatérjen életedbe a könnyed, ártatlan gyermeki állapot.

 1. Kezded megérteni, miről beszélnek az emberek, amikor azt mondják, hogy hamis életet élünk, és rabjai vagyunk a problémáinknak.

Rájössz, hogy az emberek többsége zsibbadt, robotpilóta üzemmódban él, és élete minden tekintetében azt nézi, hogy megfeleljen a társadalomnak. Már nem akarsz vegetálni, vakon élni, sem pedig beállni a birkacsordába és megfelelni a társadalmi normáknak.

 1. Félelmetes, irracionális gondolataid vannak, néha még azt is érzed: „meghalok”

Amikor átéled a lélek sötét éjszakáját, egy részed haldoklik. Tudatosítani kezded az egódat és azt, hogy ez hogyan befolyásolja az életed minőségét.

 1. Elkezded felismerni és érezni, mi az igazi szenvedés.

Amikor valóban szenvedsz, képes leszel átérezni, mi a tényleges fájdalom. Talán korábban nem voltál szomorú a háborús jelenetek, haldokló rákos gyermek láttán, amikor filmet néztél. Most kezded igazán átérezni, hogy mindez valóság része. Sokkal empatikusabb leszel. Foglalkoztatni kezdhetnek a háború sújtotta országok, valamint azokon, akik szörnyű betegségben szenvednek, de legalábbis már nem hagynak hidegen.

 1. Elkezdődnek az egybeesések.

Különösen most, a „véletlenek”, (ami tulajdonképpen a szinkronicitás) az életedben próbálnak jó irányba mutatni. Figyelj rájuk.

 1. Felfedezed szunnyadó gyógyító képességeidet.

A legtöbb ember, aki lelki ébredésen megy keresztül, általában vannak olyan ajándékai, amelyeket addig nem vett észre. Gyakran lehetőségük van tanárokká, tanácsadókká vagy gyógyítókká válni. Részben a különleges képességek teszik őket ilyen érzékeny emberekké.

Forrás:

Wadolowski Balogh Orsolya